Νερό, ύδωρ, οξειδάνιο, H2O. Ο πλέον πολύτιμος φυσικός πόρος του πλανήτη, το νερό. Το αγαθό που γεννάει και διατηρεί τη ζωή, είναι μετρήσιμης κοστολόγησης και ανυπολόγιστης αξίας για κάθε έμβιο ον αυτού του πλανήτη. Μα, αν και αποτελεί δεδομένο για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό παραμένει ζητούμενο για 1.000.000.000 πολίτες και η επαρκής πρόσβαση σε αποχετευτικό δίκτυο για 2.500.000.000 από αυτούς. Γι’ αυτό άλλωστε και ένας από τους θεμελιώδεις στόχους της παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης, SDG6, αφορά στην επίτευξη παροχής υδροδότησης και αποχέτευσης για κάθε πολίτη μέχρι το 2030.
Τι σημαίνει, όμως, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, να έχεις πρόσβαση σε πόσιμο νερό;
- Αποτελεί δομικό στοιχείο σωματικής και πνευματικής υγείας- μην ξεχνάς, πως το 70% του οργανισμού σου είναι νερό, άρα «είσαι» νερό.
- συνδράμει στην ποιοτική καθημερινότητα- δε θα μπορούσες να τρέφεσαι, να διατηρείς την προσωπική σου υγιεινή, να εξασφαλίζεις την καθαριότητα του σπιτιού, την επιβίωση του κήπου σου χωρίς αυτό.
- αποτελεί στοιχείο γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής υπεροχής.
- συμβάλλει στην επιδιωκόμενη πράσινη οικονομική ανάπτυξη.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ό, τι συνεπάγεται αυτού, έχει προκαλέσει ωστόσο, τη λεγόμενη κρίση των υδάτων, μια σημαντική απόρροια της κλιματικής αλλαγής που απειλεί ευθέως και πολυεπίπεδα τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του διαθέσιμου νερού. Το φαινόμενο που λαμβάνει κλιμακωτές διαστάσεις επιδείνωσης, αποτελεί καμπανάκι στα αυτιά κάθε πολίτη για εξορθολογισμένη χρήση στην καθημερινότητά του αλλά και επισταμένη προσοχή στην υιοθέτηση και μεταλαμπάδευση ουσιαστικής περιβαλλοντικής συνείδησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κύκλος του νερού είναι συνυφασμένος με τον ίδιο τον κύκλο της ζωής.
Σε αντίστοιχο κίνδυνο βρίσκονται και τα δάση! Το θέμα της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας των Δασών είναι "Αποκατάσταση δασών: ένας δρόμος για ανάκαμψη και ευημερία". Η αποκατάσταση και η βιώσιμη διαχείριση των δασών συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και των κρίσεων βιοποικιλότητας. Τα δάση παράγουν αγαθά και υπηρεσίες για βιώσιμη ανάπτυξη, προωθώντας μια οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί θέσεις εργασίας και βελτιώνει τις ζωές.
Όταν πίνουμε ένα ποτήρι νερό, γράφουμε σε ένα σημειωματάριο ή χτίζουμε ένα σπίτι, δεν κάνουμε πάντα τη σύνδεσή τους με τα δάση. Και όμως, αυτές και πολλές άλλες πτυχές της ζωής μας συνδέονται με τα δάση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Η αειφόρος διαχείριση των δασών και η χρήση των πόρων τους είναι καθοριστικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για τη συμβολή στην ευημερία και την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Τα δάση διαδραματίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση της φτώχειας και στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης (SDGs).
Fun facts:
- Σε χώρες του εξωτερικού ο Water Sommelier αποτελεί ένα νέο, αναπτυσσόμενο επάγγελμα.
- «Η γεύση του νερού» αποτελεί την 6η γεύση που έρχεται να προστεθεί στις γνωστές πέντε (πικρή, γλυκιά, αλμυρή, ξινή, umami).
- Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι δεν αισθάνονται έντονα το αίσθημα της δίψας.
- Στην ατμόσφαιρα- δηλαδή πάνω από το κεφάλι μας- αιωρούνται 12.000.000.000 τόνοι νερού.
- Τα δάση καλύπτουν το 30 τοις εκατό της γης της γης -δηλ. είναι περισσότερο από τη συνολική έκταση της Ρωσίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών.
- Περισσότερο από το 20% του οξυγόνου στον κόσμο παράγεται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
- Τα δάση δίπλα σε ποτάμια και ρυάκια λειτουργούν ως «ζωντανά φίλτρα», απορροφώντας ιζήματα και αποθηκεύοντας & μετασχηματίζοντας τους ρύπους - μειώνοντας έτσι τη συγκέντρωση αζώτου έως και 90% και του φωσφόρου έως και 50%.