Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021
Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο & πιο υγιή κόσμο για όλους
Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο & πιο υγιή κόσμο για όλους
Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Από την καθιέρωσή της το 1948 ο εορτασμός είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στο θέμα της υγείας και να δώσει ένα βήμα με προτεραιότητα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.)
Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν τεθεί στο επίκεντρο ζητήματα όπως η ψυχική υγεία, η φροντίδα της μητέρας και του παιδιού, αλλά και η σημασία της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία. Ο εορτασμός χαρακτηρίζεται από δραστηριότητες που εκτείνονται και εκτός της συγκεκριμένης ημέρας και αποτελεί πάντα μια ευκαιρία να επικεντρωθεί η παγκόσμια προσοχή σε πολύ σημαντικές πτυχές της παγκόσμιας υγείας.
Το θέμα του εορτασμού για το 2021 επικεντρώνεται στις χώρες του Δυτικού Ειρηνικού, οι οποίες γνώρισαν ταχεία οικονομική ανάπτυξη, μετανάστευση και αστικοποίηση. Αυτό δημιούργησε ευκαιρίες για καλύτερες ζωές για πολλούς ανθρώπους, αλλά άφησε και πολλούς άλλους πίσω. Η πανδημία COVID-19 ώθησε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια, ενισχύοντας τις ανισότητες μεταξύ των φύλων, της κοινωνίας και της υγείας.
Φέτος για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας για να χτιστεί ένας πιο δίκαιος κόσμος όσον αφορά στην υγεία. Το βασικό σύνθημα της εκστρατείας είναι: «η απόλαυση του υψηλότερου επιτεύξιμου επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης».
Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας απειλούν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και μπορούν να προληφθούν με στρατηγικές που δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη βελτίωση της ισότητας στην υγεία, ειδικά για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Η πανδημία του COVID-19 έχει πλήξει σκληρά σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. Ο αντίκτυπός του ήταν πιο έντονος σε εκείνες τις κοινωνίες οι οποίες λόγω των συνθηκών ήταν πιο εκτεθειμένες στην ασθένεια και είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Γεγονότα και αριθμοί:
- Για πρώτη φορά σε 20 χρόνια, τα επίπεδα της φτώχειας παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και θα εμποδίσουν την πρόοδο ως προς τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.
- Έως το 60% των ανθρώπων που ζουν σε ορισμένες χώρες του Δυτικού Ειρηνικού δεν διαθέτουν κάλυψη σε βασικές υπηρεσίες υγείας.
- Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζουν σε άτυπους οικισμούς ή φτωχογειτονιές αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις στην πρόληψη της μόλυνσης και της μετάδοσης του κορονωϊού.
- Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στο σύνολό της αντιπροσωπεύει σχεδόν 82,5 εκατομμύρια ή το 32% των διεθνών μεταναστών του κόσμου.
- 5,9 εκατομμύρια παιδιά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν στο σχολείο λόγω της διακοπής της εκπαίδευσης και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
- Το 52% του πληθυσμού Ασίας-Ειρηνικού παραμένει μη συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο.
Oι κοινωνίες θα πρέπει να προχωρούν προς ένα νέο μέλλον όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που συμβάλλουν στην καλή υγεία!