Πέντε σημεία της Αθήνας γεμάτα ιστορίες από τη γερμανική κατοχή
Κάθε πόλη έχει τη δική της ενέργεια και ιστορία, ακόμα και αν αυτή δεν μπορεί να φανεί!
Η επέτειος του «ΟΧΙ» φέρνει στο μυαλό όλων μνήμες ή αφηγήσεις που έχουν περάσει σε μία «μαύρη» σελίδα της ιστορίας. Κάθε αφήγηση όμως, λαμβάνει χώρα και σε μία διαφορετική τοποθεσία.
Πολυσύχναστα σημεία συναντήσεως, κοσμικά στέκια, κρυφά στέκια και άλλα μέρη που συναντούμε σήμερα, φέρουν στο παρελθόν τους ιστορίες πολεμικής ατμόσφαιράς.
Με αφορμή την σημερινή 82η επέτειο θυμόμαστε 5 σημεία της Αθήνας που κρύβουν μία ξεχωριστή, ιστορική #nrg.
Μέγαρο City Link
Το νυν Μέγαρο City Link, πρώην Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στέγασε την στρατιωτική διοίκηση των Γερμανων. Παράλληλα, στο ισόγειο του κτηρίου, υπήρχε από τότε το γνωστό μέχρι σήμερα καφέ, Zonar’s. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατοχής, το Zonar’s αποτέλεσε στέκι της κοσμικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής Αθήνας.
Κοραή 4
Στην Κοραή 4, έξω από τη σημερινή στάση του μετρό «Πανεπιστήμιο», στεγαζόταν το Γερμανικό Φρουραρχείο, καθώς και τα κρατητήρια των Γερμανών, γνωστά ως Κομαντατούρ. Στα υπόγεια βρίσκονταν τα κρατητήρια, ενώ στους ορόφους του κτηρίου ήταν τα ανακριτικά γραφεία και οι υπηρεσίες του Φρουραρχείου. Το κτήριο σήμερα ανήκει στην Εθνική Ασφαλιστική και αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης.
Οδός Μέρλιν 6
Στο Κολωνάκι στην οδό Μέρλιν, μπροστά από το σημερινό Hondos Center, βρισκόταν το κτήριο της Γκεστάπο. Εκεί οδηγούνταν οι συλληφθέντες από τα τάγματα των SS και γίνονταν η ανάκριση και τα βασανιστήρια. Σύμφωνα με τα αρχεία της Κομαντατούρ, υπολογίζεται ότι στο κτήριο αυτό έγιναν γύρω στις 300 εκτελέσεις και χιλιάδες βασανιστήρια.
Σήμερα σε αυτό το σημείο βρίσκεται το γλυπτό του Θανάση Απάρτη που συμβολίζει την αντίσταση των Ελλήνων πολεμιστών ενάντια στους Ναζί, στο οποίο αναγράφεται η φράση «Εδώ ήταν το κολαστήριο της Γκεστάπο 1941-1944».
Σκοπευτήριο Καισαριανής
Κατά τα έτη 1941-1944, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής αποτέλεσε τον χώρο εκτέλεσης πολλών αγωνιστών από τους Γερμανούς. Την 1η Μαΐου του 1944, εκτελέστηκαν οι «200 της Καισαριανής», ως εκδίκηση για τον θάνατο του Γερμανου στρατηγού Φραντς Κρεχ. Από το 2016, στο Σκοπευτήριο βρίσκεται το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Καισαριανής.
Πανεπιστημίου 64
Στη διάρκεια της κατοχής, επί της Πανεπιστημίου 64 υπήρχε το κέντρο διασκέδασης «Μαυροκέφαλος». Εμπρόκειτο για το μεγαλύτερο καζίνο της εποχής, ενώ αποτέλεσε και σημείο συνάντησης μαυραγοριτών.