Η Ώρα της Γης: Το ετήσιο ραντεβού μας με το μέλλον
Εδώ και 15 χρόνια, η Ώρα της Γης είναι το ετήσιο ραντεβού των πολιτών όλου του κόσμου για μια μεγάλη «αγκαλιά» στον πλανήτη που μας φιλοξενεί.
Για μία ώρα, κοινή για όλους, άνθρωποι, επιχειρήσεις και σπουδαία μνημεία σβήνουν τα φώτα τους και μέσα από μια συμβολική πράξη ενότητας, απαντούν στο κάλεσμα βοήθειας του πλανήτη.
Αυτή η συλλογική κίνηση μεταφράζεται ως μια παγκόσμια υψωμένη φωνή που με αλληλεγγύη διεκδικεί τα υλικά που θα επιτρέψουν στον πλανήτη να γίνει και πάλι το φιλόξενο σπίτι για το μέλλον των παιδιών μας. Οι ιλιγγιώδους ταχύτητας μεταβολές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και τα πρωτόγνωρα φαινόμενα των οποίων γινόμαστε θεατές τα τελευταία χρόνια, μπαίνουν στο επίκεντρο και γίνονται τα δυνατά ταρακουνήματα που μας καλούν να αλλάξουμε:
Να αλλάξουμε ματιά, να αναθεωρήσουμε τα δεδομένα και να υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο ζωής, συμβατό με την βιωσιμότητα του πλανήτη.
Σβήσε το φως του σπιτιού σου - «Φώτισε» νέα μονοπάτια
Φέτος, στις 26 Μαρτίου, στις 20.30 ώρα Ελλάδος, ακολουθώντας για ακόμη μια χρονιά την παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF, κατεβάζουμε τους διακόπτες για να δηλώσουμε την επιθυμία μας για έναν βιώσιμο πλανήτη, στον οποίο:
- Η τεχνολογία θα χρησιμοποιείται προς όφελος του ανθρώπου αλλά όχι εις βάρος της φύσης
- Η παραγωγή ενέργειας θα ακολουθεί βιώσιμες πρακτικές
- Η ευημερία του πλανήτη θα είναι το μέλημα κάθε πολιτικής στρατηγικής
- Ο άνθρωπος θα διαχειρίζεται με σύνεση τα δώρα της φύσης
- Η βιώσιμη διατροφή θα γίνει η νέα μας πραγματικότητα
Αυτή τη χρονιά, πιο έντονα από ποτέ, οφείλουμε να αποδείξουμε, μέσα από την δύναμη της ενότητας, πως τα σύνορα δεν χωρίζουν, αλλά αντιθέτως ενώνουν τα αιτήματα των ανθρώπων για σεβασμό, ποιότητα και ζωή.
Βιώσιμη Διατροφή: Ο πλανήτης στο πιάτο μας
Για το 2022 η Ώρα της Γης μας υπενθυμίζει το ζήτημα της βιώσιμης διατροφής, εστιάζοντας στην σημασία της τροφής ως τον βασικό δεσμό μας με την φύση.
Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς φθάνουν μέχρι το πιάτο σου τα υλικά που συνθέτουν ένα νόστιμο γεύμα; Και πώς οι διατροφικές μας επιλογές συνδέονται και κατ’ επέκταση επηρεάζουν το περιβάλλον;
Κάθε πιάτο που μας θρέφει είναι φτιαγμένο με υλικά της Γης. Είναι, όμως, αλήθεια πως ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αναπτύξει ένα διατροφικό μοντέλο που διαχειρίζεται με μια διάθεση υπερεκμετάλλευσης τους πόρους της, οδηγώντας τους στην εξάντληση.
Πώς σου ακούγεται το γεγονός πως το 25% των συνολικών εκπομπών του θερμοκηπίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, προέρχεται από τον τρόπο που παράγονται τα τρόφιμα και πως το food waste είναι η κύρια «πηγή» μεθανίου εξ’ αιτίας της ποσότητας φαγητού που καταλήγει στις χωματερές;
Και ποια θέση θεωρείς πως πρέπει να λάβεις τώρα που ξέρεις;
Εμείς είμαστε οι πομποί, εμείς και οι δέκτες.
Είναι χρέος μας να είμαστε συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού με για την Ώρα της Γης μα και στο καθημερινό ραντεβού μας με την βιωσιμότητα του πλανήτη.