Η αγκαλιά είναι η δύναμη που μας κρατάει ζωντανούς και μας δίνει ώθηση να συνεχίζουμε την πορεία μας μέσα στη ζωή με υγεία. Η γνωστή Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Virginia Satir έχει υποστηρίξει ότι: «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε».
Μπορεί τον τελευταίο καιρό να μας έχουν λείψει πολύ οι αγκαλιές, αλλά επειδή όλες οι μελέτες συνηγορούν στο πόσο πιο ευτυχισμένους και πιο υγιείς μας κάνουν, μην ξεχνάς να δίνεις και να παίρνεις όσες περισσότερες αγκαλιές μπορείς με την οικογένειά σου!
Μειώνει το στρες
Η αγκαλιά συνεισφέρει σημαντικά στην παραγωγή κάποιων πρωτεϊνών, όπως οι ενδορφίνες, οι οποίες παράγονται στην υπόφυση του εγκεφάλου και απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του νωτιαίου μυελού. Οι ενδορφίνες παράγουν το αίσθημα της ευδαιμονίας, της ευχαρίστησης. Ηρεμούν και εξουδετερώνουν το αίσθημα της αδρεναλίνης από την οποία προκαλείται το άγχος και το στρες. Ουσιαστικά, αποτελεί ένα φυσικό παυσίπονο του οργανισμού, αφού οι ενδορφίνες καθυστερούν την γήρανση και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό.
Παράλληλα, με την #nrg μιας αγκαλιάς ο οργανισμός μας παράγει οξυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», που μας κάνει λιγότερο ευάλωτους τόσο στον σωματικό πόνο όσο και στις κοινωνικά δύσκολες εμπειρίες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι.
Μία αγκαλιά, λοιπόν, που κατά μέσο όρο διαρκεί 20 δευτερόλεπτα αποτελεί ένα φυσικό «γιατρικό» για κάθε είδους πόνο σωματικό ή ψυχικό, αφού μας ηρεμεί και διώχνει μακριά τους φόβους. Έτσι, μπορούμε να παραλλάξουμε το γνωστό γνωμικό: «Μια αγκαλιά την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».
Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Σε μελέτη του 2014 -πολύ πριν η καραντίνα εισβάλλει στην καθημερινότητά μας- μία μελέτη στο Carnegie Mellon ερεύνησε πώς επιδρά η αγκαλιά σε ένα κοινό κρυολόγημα: οι συμμετέχοντες αφού αρρώστησαν τέθηκαν σε καραντίνα ώστε να γίνει η παρακολούθησή τους. Η έρευνα έδειξε πως όσοι ένιωθαν ότι έχουν υποστήριξη από τους δικούς τους ανθρώπους και είχαν πιο συχνές αγκαλιές πέρασαν την ασθένεια με πολύ πιο ήπια συμπτώματα.
Κάνει τα παιδιά υγιέστερα μακροπρόθεσμα
Ακόμα μία έρευνα του 2013 αποδεικνύει πως η γονεϊκή τρυφερότητα αποτελεί σημαντικό δείκτη για την μελλοντική υγεία ενός παιδιού! Όσο λιγότερες αγκαλιές είχαν λάβει οι συμμετέχοντες στην παιδική τους ηλικία σε τόσο υψηλότερο κίνδυνο βρίσκονταν για προβλήματα υγείας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους – και για χίλιους ακόμα που έχουμε καταλάβει όλοι λίγο-πολύ στην παρούσα συνθήκη -, μην ξεχνάτε να χαρίζετε αγκαλιές στους αγαπημένους σας. Και να τις ζητάτε όταν νιώθετε πως τις χρειάζεστε!