Ο 15αύγουστος είναι πηγή ενέργειας για όλη την Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη! Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές, που τιμάται κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά της χώρας μας με παραδοσιακά έθιμα που διαφέρουν από νησί σε νησί, από χωριό σε χωριό!
Το δεκαπενταύγουστο γιορτάζουμε την κοίμηση της Θεοτόκου. Τα μοναστήρια και οι εκκλησίες σε όλη τη χώρα - νησιωτική και ηπειρωτική - γιορτάζουν και τιμούν την Θεοτόκο με διάφορους τρόπους, μάλιστα σε κάποια μέρη «μικρά θαύματα» ενδυναμώνουν την πίστη και την ελπίδα για τη ζωή. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα πιο εντυπωσιακά έθιμα απ’ όλη την χώρα, γιατί η ενέργεια που παίρνουμε από την παράδοση έχει πάντα άλλη δυναμική…
Στο νησί της Τήνου η εύρεση της Αγίας Εικόνας το 1823 θεωρήθηκε καλός οιωνός για την έκβαση της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό, ενώ η ανέγερση του ναού αποτελεί το πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο του νέου ελληνικού κράτους. Ο εορτασμός της Παναγίας καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1836 να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου. Η γιορτή είναι διπλή, αφού εκτός από την Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται και ο τορπιλισμός της Έλλης από τους Ιταλούς. Χιλιάδες είναι οι προσκυνητές που έρχονται να προσκυνήσουν ή να εκπληρώσουν κάποιο τάμα τους. Η περιφορά του επιταφίου της θαυματουργής εικόνας είναι η πιο μεγάλη στιγμή του εορτασμού.
Στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου, η εκκλησία βρίσκεται ακριβώς επάνω στο λιμάνι της Παροικιάς και η εκκλησία ονομάζεται «Καταπολιανή» και «Εκατονταπυλιανή». Κατά την παράδοση, η «Εκατονταπυλιανή» έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Όπως λένε, η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει όταν οι Έλληνες πάρουν πίσω την Κωνσταντινούπολη. Κατά τον εορτασμό γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας και στη συνέχεια ακολουθεί μεγάλο γλέντι με νησιώτικα τραγούδια.
Στην Ημαθία, η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ήταν η ιστορική εκκλησία όπου οι Πόντιοι γιόρταζαν την γιορτή της Θεοτόκου. Η νέα εκκλησία χτίστηκε στους πρόποδες του όρους Βέρμιου αποτελεί ένα σύμβολο της «χαμένης πατρίδας». Το ποντιακό γλέντι που στήνεται μετά την Θεία Λειτουργία, με τους παραδοσιακούς, ποντιακούς χορούς, είναι μοναδικό και δεν υπάρχει πουθενά αλλού σε όλη την Ελλάδα.
Στην Κεφαλονιά, τα φιδάκια της Παναγιάς προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές. Κάθε 15 Αυγούστου μικρά άκακα φιδάκια εμφανίζονται στο καμπαναριό της εκκλησίας. Σύμφωνα με τον μύθο, πρόκειται για τις καλόγριες ενός παλιού μοναστηριού της περιοχής, οι οποίες προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των πειρατών παρακάλεσαν την Παναγιά να τις μεταμορφώσει σε φίδια. Η παράδοση θέλει τα φιδάκια να φέρνουν καλή τύχη στο νησί και αν δεν εμφανιστούν, ο οιωνός είναι κακός.
Στην Νίσυρο κάθε Δεκαπενταύγουστο η παραδοσιακή τελετουργία γίνεται από τις μαυροντυμένες Eννιαμερίτισσες, όπως λέγονται οι γυναίκες που έχουν ταχθεί στη Θεοτόκο. Αυτό το έθιμο ξεκινά από τις 6 Αυγούστου, όπου οι γυναίκες αυτές, προσκυνούν στο χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Σπηλιανής, που βρίσκεται μέσα στο κάστρο των Iπποτών και καθαρίζουν τον χώρο και τα ιερά σκεύη. Ακολουθούν αυστηρή νηστεία, κάνουν 300 μετάνοιες κάθε εικοσιτετράωρο και ψάλλουν. Το Δεκαπενταύγουστο, κρατούν τους δίσκους με τα κόλλυβα και ανοίγουν το δρόμο για την ιερή εικόνα. Το γλέντι ξεκινά τη στιγμή που η εικόνα φτάνει στο χωριό, οι Εννιαμερίτισσες αποσύρονται και οι κάτοικοι ξεκινούν τους χορούς.
Χρόνια Πολλά σε όλους!