Το φαγητό που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα είναι όλα αυτά που προκαθορίζονται από τη φύση και κάνουν τον πλανήτη μας κατοικήσιμο. Κάθε χρόνο τα θαλάσσια φυτά παράγουν παραπάνω από το 50% του οξυγόνου της ατμόσφαιράς μας και τα μεγάλα σε ηλικία δέντρα απορροφούν 22 κιλά διοξείδιο έκαστο, μετατρέποντάς το σε οξυγόνο. Εμείς, παρά όλα αυτά τα οφέλη που μας προσφέρει η μητέρα φύση, εξακολουθούμε να προβαίνουμε σε ενέργειες καταστροφικές προς αυτήν. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί - και γι’ αυτό δυστυχώς χρειαζόμαστε επιτήρηση.
Από το 1974 η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες διοργανώνουν και παίρνουν μέρος σε δράσεις που έχουν έναν κοινό σκοπό: τη διάσωση του περιβάλλοντος.
Το θέμα για τον εορτασμό του 2020 είναι η βιοποικιλότητα, ένα θέμα επείγον και φλέγον, που θέτει πολλά υπαρξιακά ζητήματα. Η βιοποικιλότητα είναι το σύνολο των ζωντανών οργανισμών που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας της ζωής του πλανήτη. Η εξαφάνιση ειδών λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης, της καταστροφής δασικών εκτάσεων, αλλά και της μόλυνσης των υδάτων είναι κάποιοι από τους λόγους της μείωσης της βιοποικιλότητας που οδηγεί στην αποσταθεροποίηση του περιβαλλοντικού συστήματος. Οι πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στα δάση της Βραζιλίας και στην Αυστραλία, αλλά και η πολύ πρόσφατη παγκόσμια επιδημία του Covid-19 θέτουν πολλά κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με τον τρόπο ύπαρξής μας πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη. Ίσως τώρα είναι η ώρα που πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε το περιβάλλον με κάθε τρόπο, για να προστατεύσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Ίσως όχι μόνο τώρα. Ίσως όχι μόνο φέτος. Ίσως χωρίς να χρειαζόμαστε επιτήρηση.
Πηγή: un.org