Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα κινητά, τηλεοράσεις, υπολογιστές, σίδερα, εκτυπωτές και cd-players καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε μέρα; Και τι συνέπειες μπορεί να έχουν όλα αυτά στο περιβάλλον;
Τα ηλεκτρονικά μας απόβλητα έχουν πλέον όνομα και ακούν στο e-waste! Η συνεχής αύξηση των ηλεκτρονικών συσκευών που πρωταγωνιστούν στην καθημερινή μας ζωή και που -πλέον- αλλάζουμε με τη μεγαλύτερη ευκολία του κόσμου αυξάνει ισόποσα και το e-waste που παράγουμε καθημερινά. Το μέγεθος είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αναμένεται να πολλαπλασιαστεί άμεσα: Κάθε χρόνο παράγονται 50.000.000 τόνοι e-waste, που προβλέπεται να αγγίξουν τους 110.000.000 τόνους μέχρι το 2050, σύμφωνα με ερευνητή του ΟΗΕ.
Αυτό με τη σειρά του έχει επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία: μόλυβδος, κάδμιο, χρώμιο, βρωμιούχοι επιβραδυντές φλόγας (BFRs) και πολλές άλλες ουσίες με δύσκολα ονόματα δημιουργούν μεγάλα προβλήματα υγείας -κυρίως στα παιδιά- όσο και στο περιβάλλον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η ανακύκλωση είναι φυσικά ένας από τους πιο κλασικούς δρόμους σε κάθε προσπάθεια μείωσης ρύπων – αντίστοιχα, λοιπόν και για το e-waste… όχι όμως και ο ασφαλέστερος! Η λανθασμένη διαχείριση των επικίνδυνων ουσιών των ηλεκτρονικών μας αποβλήτων τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση αυτή τη στιγμή.
Φυσικά, παγκόσμιοι και τοπικοί φορείς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με την τελευταία Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οκτώβριος 2019) από το 2021 οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να φτιάχνουν συσκευές με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να παρέχουν ανταλλακτικά για αυτές για τα επόμενα 10 χρόνια.
Αλλά μέχρι τότε…αρκετοί καταναλωτές έχουν αρχίσει να λαμβάνουν προσωπική δράση! Και δε θέλουν νέες συσκευές! Ήδη στην Αγγλία έχει αναπτυχθεί μία ενεργή κοινότητα για την επισκευή ηλεκτρονικών συσκευών με αυτοσχέδια pop-ups και διοργάνωση μαθημάτων για την επισκευή χαλασμένων υπολογιστών, οθονών, κινητών και γενικά εν δυνάμει e-waste! Τα στοιχεία λένε ότι μόλις 1 στους 5 μπορεί να κινητοποιηθεί, ωστόσο ακόμα και μία μικρή δράση έχει μία μικρή αντίδραση-που πολλές φορές είναι σημαντική. Η αντίσταση στο «τσουνάμι» του e-waste μπορεί να ξεκινήσει από χαμηλά για να ακουστεί ψηλότερα και να οδηγήσει στην αλλαγή. Γιατί επισκευάζω σημαίνει ότι κατευθύνω όλη μου την ενέργεια στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Γιατί επισκευάζω σημαίνει ότι προστατεύω τον κόσμο μου.