Είναι γεγονός πως τις ημέρες με πανσέληνο και γενικά τις πανσελήνους, τις έχουμε συνδέσει με τον ρομαντισμό και το μυστήριο. Για εκατοντάδες χρόνια οι κάτοικοι της γης εφεύρισκαν ιστορίες και μύθους για το όμορφο, μυστήριο αυτό φαινόμενο και τις μετέφεραν από γενιά σε γενιά. Με το πέρασμα των χρόνων, οι ιστορίες αυτές συναντήθηκαν με την επιστήμη και αποκρυσταλλώθηκαν στα σημερινά μας φυσικά καιρικά φαινόμενα.
Όπως κάθε ουράνιο σώμα, έτσι και η Σελήνη έχει το δικό της όμορφο μυστήριο. Πέρα από τα φαινόμενα που δημιουργούνται στην γη, εξαιτίας του δορυφόρου μας, η Σελήνη μας εντυπωσιάζει και με την ενέργεια που κρύβει. Η επιφάνεια της είναι καλυμμένη με σκόνη που περιέχει ήλιο-3. Το χημικό αυτό στοιχείο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σε πυρηνικούς σταθμούς για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την σκόνη του δορυφόρου μας με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του δικού μας πλανήτη.
Ένα ακόμα φαινόμενο που παρατηρείται είναι αυτό της παλίρροιας. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται 2 φορές την ημέρα και οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών. Κατά το φαινόμενο αυτό, παρατηρούμε την περιοδική άνοδο (πλημμυρίδα) και κάθοδο (άμπωτη) της στάθμης του νερού σε λίμνες και θάλασσες. Καθότι το παραπάνω φυσικό γεγονός εξαρτάται από την θέση της Σελήνης και του Ηλίου σε σχέση με την Γη, διαπιστώνεται μεγαλύτερη η αύξηση της στάθμης του νερού κατά την Πανσέληνο και την Νέα Σελήνη.
Στον σημερινό καλοκαιρινό, νυχτερινό ουρανό θα δούμε την λεγόμενη Μπλε Πανσέληνο (Blue Moon). Γιατί ονομάζεται όμως μπλε;
Μερικοί πιστεύουν πως το όνομα «μπλε φεγγάρι» προέρχεται εξαιτίας μιας ηφαιστειακής έκρηξης που είχε συμβεί στο φεγγάρι και η στάχτη της οποίας το έκανε μπλε. Άλλοι εντοπίζουν την προέλευση του όρου πριν από πάνω από 400 χρόνια. Ο λαογράφος Philip Hiscock υποστηρίζει πως η επίκληση του Μπλε Φεγγαριού σήμαινε κάποτε, ότι κάτι ήταν παράλογο και δεν θα συμβεί ποτέ.
Έτοιμοι να γεμίσετε #nrg;
Πηγές
- http://news.sciencemag.org/2010/10/folklore-confirmed-moons-phase-affects-rainfall
- https://www.timeanddate.com/astronomy/moon/blue-moon.html
- https://el.wikipedia.org/wiki/ Παλίρροια