Μπορεί για εμάς η 25η Μαρτίου να έχει γεύση από θάλασσα, στη Σουηδία όμως φροντίζουν να γλυκαίνονται, ενώ στην κεντρική Ευρώπη να φτιάχνουν κέικ!
Κάθε χρόνο, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του σε κάθε ελληνικό τραπέζι. Ανατρέχοντας στην ιστορία ανακαλύπτουμε πως ο λόγος που καθιερώθηκε τόσο πολύ από την ελληνική παράδοση ήταν τόσο οικονομικός όσο και πρακτικός.
Καταρχάς, η φθηνή τιμή που είχε τότε, όπως κι η ευκολία στην εύρεση του, τον έκαναν ιδιαίτερα προσιτό σε όλους, συνδυάζοντας οικονομία και θρεπτική αξία! Παράλληλα, ο παστός μπακαλιάρος, μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, διευκολύνοντας τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, κυρίως την περίοδο της σαρακοστής, που η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς να φάνε ψάρι.
Ωστόσο, η παράδοση στο εξωτερικό ξεφεύγει απ’ όσα έχουμε συνηθίσει... Πιο συγκεκριμένα, στη Σουηδία, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είθισται να γιορτάζεται με βάφλες! Ο λόγος που έχει καθιερωθεί το συγκεκριμένο έθιμο, είναι η θεωρία πως η λέξη «vaffla», έχει προέλθει από την ένωση των λέξεων «Var Fru», που σημαίνει «η Κυρία μας», με αναφορά στην Παναγία.
Επιπρόσθετα, στην κεντρική Ευρώπη, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, συνδέεται με την καρποφορία της γης, δεδομένου ότι είναι και στην αρχή της άνοιξης. Το έθιμο θέλει, οι πιστοί και δη, οι αγρότες, να φτιάχνουν κέικ με σπόρους, με πιο δημοφιλή τον παπαρουνόσπορο, συνδέοντας τον «καρπό» που έφερε η Παναγία, με την καρποφορία της σοδιάς τους.
πηγή: catholiccuisine