Σχεδόν 60 χρόνια πέρασαν από την πρώτη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα!
Εδώ και 23 χρόνια, έχει καθιερωθεί η 21η Νοεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, με σκοπό να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, η πρώτη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος, πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1960, στον χώρο της 25ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Για την παρακολούθηση του προγράμματος είχαν τοποθετηθεί εκατό περίπου τηλεοπτικές συσκευές στο χώρο της ΔΕΘ καθώς και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ η μετάδοση κάλυπτε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τη Θεσσαλονίκη.
Παρόλα αυτά, για τα επόμενα χρόνια, οι εκπομπές ήταν κυρίως πειραματικές, με την τηλεόραση να μπαίνει δειλά στην ελληνική πραγματικότητα στις 23 Φεβρουαρίου 1966, με την πρώτη επίσημη εκπομπή στο Κανάλι 5, με πρόγραμμα λίγων ωρών που μεταδόθηκε στην Αθήνα και πραγματοποιήθηκε από τον πέμπτο όροφο του νέου υπεραστικού μεγάρου Αθηνών του ΟΤΕ, που στεγαζόταν στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, με την Η Ελένη Κυπραίου να αποτελεί την πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης.
Λίγους μήνες μετά ξεκίνησε να μεταδίδεται το πρώτο δελτίο ειδήσεων, όπως και τηλεοπτικές εκπομπές που αφορούσαν αθλητικά δρώμενα, όπως η «Αθλητική Κυριακή», ενώ το πρώτο ελληνικό σίριαλ, βγήκε στον αέρα στις 2 Απριλίου του 1970, υπό τον τίτλο «Το Σπίτι Με το Φοίνικα».
Από το 1989, άρχισαν να εκπέμπουν και ιδιωτικοί σταθμοί στην Ελλάδα, με το συνολικό αριθμό καναλιών, να φτάνει από ένα χρονικό σημείο και μετά στο 150 σε όλη τη χώρα και με την τηλεόραση να αποτελεί κατά καιρούς το κύριο μέσο ψυχαγωγίας του Έλληνα πολίτη.
Μπορεί λοιπόν να υπήρξε σημαντική καθυστέρηση, σε ό,τι αφορά την τηλεοπτική ανάπτυξη σε εγχώριο επίπεδο, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά το εν λόγω μέσο, έμελλε να γίνει πρωταγωνιστής στην καθημερινότητά μας, σε ό,τι αφορά τον ενημερωτικό και ψυχαγωγικό τομέα.
Πηγή: wikipedia.org