Η εφημερίδα που άλλαξε το ρου της αυτοχειραφέτησης των γυναικών στην Ελλάδα!
Παρότι φαντάζει κοινωνικά ουτοπικό, δεδομένης της κατάστασης που επικρατούσε στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, μια μερίδα εκπροσώπων του φερόμενου ως «αδύναμου φύλου», διεκδίκησε με συγγραφικό σθένος τα δικαιώματά του!
Η «Εφημερίς των Κυριών» ήταν η πρώτη εγχώρια εφημερίδα που δημιουργήθηκε από γυναικεία συντακτική ομάδα κι απευθυνόταν μόνο σε γυναίκες.
Η υπεύθυνη για την έκδοση της εφημερίδας, Καλλιρρόη Παρρέν, χλευάστηκε κατά κόρον από μεγάλη μερίδα αντρών της εποχής, παρόλα αυτά, υπήρξαν φωτεινές εξαιρέσεις, όπως εκείνες των Γρηγόριου Ξενόπουλου και Κωστή Παλαμά, με τον δεύτερο μάλιστα, να της αφιερώνει ποίημά του!
Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε το 1887 και για 30 χρόνια, η εν λόγω εφημερίδα, αποτέλεσε σημαντική επιρροή στην κοινωνική ανύψωση του θηλυκού γένους, κλείνοντας τον κύκλο της ύστερα από 1106 τεύχη.
Το έντυπο υπήρξε ο πρόδρομος της φεμινιστικής κίνησης στην Ελλάδα και συνετέλεσε στη δημιουργία της πρώτης σοβαρής γυναικείας οργάνωσης των Ελληνίδων, με τη σύσταση της «Ενώσεως των Ελληνίδων», η οποία δημιούργησε την πρώτη οικοκυρική και επαγγελματική σχολή στην Αθήνα. Από τις στήλες της εφημερίδας οι γυναίκες αρθρογράφοι απαιτούσαν, μεταξύ άλλων, να επιτραπεί η είσοδος των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη δράση του περιοδικού οφείλεται κι η ίδρυση του «Λυκείου των Ελληνίδων» (1911) και των κοινωφελών ιδρυμάτων «Άσυλο των Ανιάτων» (1896) και «Άσυλο της Αγίας Αικατερίνης» (1893)!
πηγή: sansimera.gr